Als een huwelijk, geregistreerd partnerschap of notarieel vastgelegde samenlevingsovereenkomst wordt verbroken, heeft dat meestal gevolgen voor uw pensioen.
De helft van uw ouderdomspensioen
Wettelijk heeft uw ex-partner recht op de helft van het ouderdomspensioen dat u opbouwde in de periode dat jullie getrouwd waren (huwelijk, geregistreerd partner). Andersom geldt natuurlijk ook dat het eventuele ouderdomspensioen dat uw ex-partner gedurende deze periode opbouwde ook voor de helft naar u gaat. Het kan natuurlijk zijn dat jullie samen de verdeling van het pensioen anders hebben geregeld.
Bijzonder partnerpensioen
Als u uit elkaar gaat, heeft uw ex-partner ook recht op het opgebouwde partnerpensioen. Dit heet dan bijzonder partnerpensioen. Dit bijzonder partnerpensioen wordt uitgekeerd aan uw ex-partner bij uw overlijden. Als u een nieuwe partner hebt, krijgt deze partner het partnerpensioen dat overblijft na aftrek van het bijzonder partnerpensioen.
Als relatie pas na pensionering is ontstaan
Was u vóór uw pensioendatum nog niet getrouwd of geregistreerd partner? Dan heeft de scheiding geen gevolgen voor uw pensioenuitkering. Ook heeft uw ex-partner dan geen recht op partnerpensioen.
Doorgeven aan het pensioenfonds
Om ervoor te zorgen dat uw ex-partner een deel van het ouderdomspensioen via het fonds ontvangt, moet u of uw ex-partner binnen twee jaar ExxonMobil OFP op de hoogte stellen van de scheiding. Om dit te regelen maakt u gebruik van het formulier van de overheid. Na twee jaar is dit niet meer mogelijk. Dan houdt de ex-partner nog wel steeds het recht op de helft van het pensioen, maar moeten uw ex-partner en u de betaling onderling regelen.