Resultaten van het Risico preferentie onderzoek
Bedankt voor het meedoen aan het onderzoek!
377 deelnemers (ongeveer 30% van alle uitgenodigde actieve deelnemers) hebben meegedaan aan het onderzoek. Dit is een representatieve afspiegeling van de actieve deelnemers en een goede respons in vergelijking met de gemiddelde respons in de markt. De resultaten uit het onderzoek worden gebruikt om de nieuwe pensioenregeling vorm te geven. Wij danken iedereen die de moeite heeft genomen om de vragenlijst in te vullen.
Een nieuwe pensioenregeling
De wet is veranderd, er zijn nieuwe pensioenregels. Dit betekent dat ExxonMobil OFP net als alle andere pensioenfondsen voor Nederlandse werknemers zal overstappen op een nieuwe pensioenregeling voor de toekomstige pensioenopbouw. Het al opgebouwde pensioen zal in de huidige regeling achterblijven.
Waarom een Risico Preferentie onderzoek?
In de toekomstige regeling wordt er belegd voor je pensioen. Hoeveel pensioen je gaat krijgen, staat vooraf niet vast. Iedereen gaat verschillend om met deze onzekerheid. In het Risico Preferentie onderzoek is daarom je mening gevraagd over hoeveel risico jij acceptabel vindt voor je pensioen. Er is ook gevraagd op welke manier je een tegenvaller in je pensioen zou kunnen opvangen, en hoe je denkt over een variabele pensioenuitkering.
Wat gebeurt er met de uitkomsten?
De resultaten van het onderzoek gaan helpen bij de keuzes die gemaakt zullen worden bij het inrichten van de nieuwe regeling. Het geeft een beeld van hoe jij en andere deelnemers kijken naar het nemen van risico’s voor je nog op te bouwen pensioen. Dit gaat helpen bij het bepalen van het beleggingsbeleid in de nieuwe regeling. Bij dit onderzoek is rekening gehouden met het feit dat de al opgebouwde pensioenrechten niet worden overgezet naar de nieuwe regeling en achterblijven in de huidige regeling.
In de toekomst zal dit onderzoek vaker uitgevoerd worden om te kijken of de risicohouding van de deelnemers nog past bij het beleggingsbeleid.
De uitkomst in grote lijnen
In het onderzoek werd zichtbaar dat je pensioen kan toenemen als je meer risico neemt, maar ook dat het lager kan worden als je meer risico neemt. Dit is een afweging tussen opbrengst en risico. Iedereen heeft hier zijn of haar voorkeur aangegeven en het merendeel van de deelnemers accepteert een bepaalde mate van onzekerheid in de hoogte van zijn of haar pensioen. Hoeveel risico dit is, varieert per deelnemer.
Risicobereidheid:
Het onderzoek toont aan dat meer dan de helft van de deelnemers bereid is om een meer dan gemiddeld risico te nemen voor een hoger pensioen. Ouderen willen gemiddeld minder risico lopen dan jongeren.
Hoogte pensioen:
- Ruim 70% van de deelnemers gaf aan dat het te verwachten pensioen meer is dan zij denken nodig te hebben.
- Bijna 70% van de deelnemers heeft aangegeven een tegenvaller van 20% in het pensioen te kunnen opvangen, vooral door deelnemers die bereid zijn meer risico te nemen.
- Ruim 10% geeft aan een dergelijke tegenvaller niet te kunnen opvangen.
- En ongeveer 20% geeft aan het niet te weten.
Volatiliteit:
Tot slot vindt meer dan 85% van de deelnemers een zekere mate van verandering van de pensioenuitkering, volatiliteit genoemd, acceptabel. Naarmate deelnemers ouder worden, neemt de acceptatie tot volatiliteit af. Ook werd verandering van pensioen meer geaccepteerd door deelnemers die bereid zijn meer risico te nemen.
Deelnemers over het algemeen positief over het onderzoek
Ondanks het feit dat een aantal deelnemers het onderwerp lastig vond, werd het onderzoek door de meeste deelnemers als ‘prima’ en ‘nuttig’ ervaren.
Veelgestelde vragen en antwoorden
Is het onderzoek anoniem?
Ja, het onderzoek is anoniem. De uitkomsten worden anoniem verwerkt en er is geen link tussen jouw gegevens en de uitkomsten.
Is het belangrijk dat ik meedoe aan het onderzoek?
Ja, de pensioenregeling gaat veranderen en daarvoor moeten keuzes gemaakt worden. Dat doen we uiteraard het liefst ook op basis van jouw mening.
Wat gebeurt er met de uitkomsten van het onderzoek?
De uitkomsten zijn belangrijke informatie voor het vormgeven van het beleggingsbeleid van de nieuwe pensioenregeling. De uitkomsten geven een beeld van hoe de deelnemers van aankijken tegen het nemen van beleggingsrisico’s.
De bedragen in de pensioenmeter zijn niet gelijk aan mijn pensioenaanspraken, hoe kan dat?
Het onderzoek is niet gepersonaliseerd, je ziet daarom een inschatting van pensioenuitkomsten in meerdere scenario’s, bij verschillende manieren van beleggen van het pensioen. In het onderzoek zijn aannames gedaan, omdat het niet persoonlijk is. Zo gaan we uit van volledige opbouw van pensioen tot 68 jaar. En van een bepaalde salarisgroep.